Hjemmelaget naturell yoghurt
Dette trenger du
for 2 L yoghurt:
- 2 L melk (enten fersk eller pasteurisert i en temperatur på 74°C)
- 0,2 g bakteriekulturer for yoghurt
Slik gjør du
Varm opp melken til en temperatur på 43-44°C. Løs opp bakteriekulturene i en liten mengde melk med den temperaturen og vent 20 minutter til bakteriene blir aktive. Ha det så i resten av melken. Hold melketemperaturen på 43-44°C. Bland alt forsiktig. Fyll rene, skåldede glass opp til 1/3 av volumet og lukk dem godt. La beholderen med inokulert melk stå på et varmt sted, f.eks. ved siden av radiatoren, i omtrent et dusin timer (best for natten). Etterpå flytter du yoghurten til kjøleskapet og oppbevar den der for konsum (i løpet av opptil 3-5 dager).
Slik bruker du yoghurtmaskinen:
Hvis du bruker en yoghurtmaskin, sett inn beholderen, still inn temperaturen på 45°C på enheten og la den modne i 6-8 timer (hvis yoghurten fortsatt er flytende, forleng modningstiden). Etterpå slår du av enheten.
Merk:
- det optimale området for melke-ph-verdier for at bakteriekulturene skal fungere ordentlig er fra 6 til 7
- Jo lengre modningstiden er, desto mer intens blir smaken av yoghurt
- Eventuelle tilleggsprodukter – f.eks. nøtter, frukt, syltetøy, müsli osv. – bør tilsettes den ferdige yoghurten rett før inntak
- hvis du bruker upasteurisert melk, kok opp først, kjøl den ned til 43-44°C og fortsett deretter i henhold til instruksjonene