Hjemmelaget Gouda ost
Dette trenger du
10 liter fersk eller pasteurisert melk
0,5 g Gouda ostekulturer
3 g kalsiumklorid
0,1 g flytende mikrobiell løpe
salt
Slik gjør du
Varm opp melken til 33 °C. Tilsett bakteriekulturene, rør forsiktig, fjern deretter fra varmen, dekk til og sett til side på et lunt sted i 1 time. Løs opp kalsiumkloridet i en liten mengde vann og tilsett i kjelen, rør forsiktig. La stå i 10 minutter. Løs opp løpen i 50 ml vann ved 38 °C, og tilsett det i kjelen. Bland alt grundig og sett til side i 1 time. Etter at ostemassen er dannet, kutt den i terninger på 1 cm og la den stå i 20 minutter. Etter denne tiden, hell ut 20 % av mysen. Fyll på med samme mengde vann ved 30 °C, mens du hele tiden rører forsiktig. Mens du fortsatt rører, varm forsiktig opp massen til 53 °C. Vent i 20 minutter til osten setter seg og renn av all mysen. Elt ostemassen forsiktig med hånden, legg den så i osteduken og osteformen. Legg osten i ostepressen og la den stå i romtemperatur i 16 timer. Etter pressing, fjern osten fra formen og legg den i saltlake i 3 dager. Fjern deretter osten og legg den på en flat tallerken dekket med papirhåndkle for å renne av og tørke. La det stå i 3 dager, snu to eller tre ganger om dagen, for en jevn effekt.
Merk: Osten skal modnes i 4 uker ved 12-16 °C.