Grunnoppskrift for Spekepølser
Dette trenger du
4 kg Kjøtt
1,5 kg Spekk
150 gr. salt (kan bruke Nitritsalt)
10 gr Nellik
10 gr Pepper
1 ts muskat
1 dl Konjakk
4 dl Rødvin
150 gr sukker
0,4 gr Startkultur
Saltlake til spekket: (Spekket skal ligge i saltlake slik at det ikke haskner)
2 dl Salt
5 dl Vann
Fremgangsmåte: Legg spekket i saltlake i min 5 timer
Slik gjør du
Kjøttet kvernes 4 ganger med halvparten av spekket. Resten av spekket skjæres i ganske små terninger. Bland Kjøtt med salt og krydder, samtidig at vesken spes inn. Spekkterningene has i til slutt.
Pølsene stappes ganske fast i tarmene og luft prikkes ut. Husk og fukt tarmen godt.
Når pølsene er ferdige, legges de på ett fat som passer. Strøs over med litt salt og la de ligge i 3 døgn. Vend på pølsene inni mellom. Heng pølsene opp til røyking, bind de gjerne litt fastere.
Røyk pølsene i 6-8 timer Heng så pølsene til speking.
Når pølsene er ferdig, anbefales det å vacuumpakke pølsene slik at de ikke blir for tørre og harde.
PS! Sukkermenden til Meleksyre bakteriene er den totale mengden sukker i farsen, så husk å ta med alt i beregningene, Jo mer sukker jo lenger spiser meleksyrebakterene og jo syrligere pølse.
Vel bekomme!