Tabell for Saltlake
Tabell for å lage saltlake
Lake er en salt- eller sukkerløsning som har vært brukt til preservasjon og konservering av matvarer.
Laken kan også inneholde sukker og ev. krydderurter. Saltet er lett bakterisid og bidrar dermed til å hindre at kjøttet eller fisken blir hurtig bedervet. Maten gjennomgår likevel en modningsprosess som endrer konsistensen og til en viss grad fordøyeligheten.
Salt har en konserverende virking fordi det trekker vann ut av produktet, Bakterier trenger vann for å vokse. så når vanninnholdet minskes gir dette dårligerer gro forhold for bakterier,
Produktet blir også lettere ved saltign da vannet trekker seg ut.
Det finnes mange oppskrifter på saltlake, her finner du en fin tabell som gir en indikasjon på forskjellige lake sterkheter.
Rør laken godt sammen, det er viktig at alt saltet er oppløst i vannet før produktet legges oppi for å få best mulig effekt, legg gjerne noe oppå så hele produktet holder seg dekket av laken. PS! ikke for tungt, det skal bare være ett lett press.
Lake Sterkhet I % |
Vannmengde (liter) |
|||||||||
1 Liter |
2 Liter |
3 Liter |
4 Liter |
5 Liter |
6 Liter |
7 Liter |
8 Liter |
9 Liter |
10 Liter |
|
Saltmengde (gram) |
||||||||||
1% |
10g |
20g |
30g |
40g |
51g |
61g |
71g |
81g |
91g |
101g |
2% |
20g |
41g |
61g |
82g |
102g |
122g |
143g |
163g |
184g |
204g |
3% |
31g |
62g |
93g |
124g |
155g |
186g |
216g |
247g |
278g |
309g |
4% |
42g |
83g |
125g |
167g |
208 |
250g |
292g |
333g |
375g |
417g |
5% |
53g |
105g |
158g |
211g |
263g |
316g |
368g |
421g |
474g |
526g |
6% |
64g |
128g |
191g |
255g |
319g |
383g |
447g |
511g |
574g |
638g |
7% |
75g |
151g |
226g |
301g |
376g |
452g |
527g |
602g |
677g |
753g |
8% |
87g |
174g |
261g |
348g |
435g |
522g |
609g |
696g |
783g |
870g |
9% |
99g |
198g |
297g |
396g |
495g |
593g |
692g |
791g |
890g |
989g |
10% |
111g |
222g |
333g |
444g |
556g |
667g |
778g |
889g |
1000g |
1111g |
11% |
124g |
247g |
371g |
494g |
618g |
742g |
865g |
989 |
1112g |
1236g |
12% |
136g |
273g |
409g |
545g |
682g |
818g |
955g |
1091g |
1227g |
1364g |
13% |
149g |
299g |
449g |
598g |
747g |
897g |
1046g |
1195g |
1345g |
1494g |
14% |
163g |
326g |
488g |
651g |
814g |
977g |
1140g |
1302g |
1465g |
1628g |
15% |
176g |
353g |
529g |
706g |
882g |
1059g |
1235g |
1412g |
1588g |
1765g |
16% |
190g |
381g |
571g |
762g |
952g |
1143g |
1333g |
1524g |
1714g |
1905g |
17% |
205g |
410g |
614g |
819g |
1024g |
1229g |
1434g |
1639g |
1843g |
2048g |
18% |
220g |
439g |
659g |
878g |
1098g |
1317g |
1537g |
1756g |
1976g |
2195g |
19% |
235g |
469g |
704g |
938g |
1173g |
1407g |
1642g |
1877g |
2111g |
2346g |
20% |
250g |
500g |
750g |
1000g |
1250g |
1500g |
1750g |
2000g |
2250g |
2500g |
21% |
266g |
532g |
797g |
1063g |
1329g |
1595g |
1861g |
2127g |
2392g |
2658g |
22% |
282g |
564g |
846g |
1128g |
1410g |
1692g |
1974g |
2256g |
2538g |
2821g |
23% |
299g |
597g |
896g |
1195g |
1494g |
1792g |
2091g |
2390g |
2688g |
2987g |
24% |
316g |
632g |
947g |
1263g |
1579g |
1895g |
2211g |
2526g |
2842g |
3158g |
25% |
333g |
667g |
1000g |
1333g |
1667g |
2000g |
2333g |
2667g |
3000g |
3333g |
Egentlig masse beregnes slik, f.eks. 1 liter 12% lake består av 120 g salt og 880 ml vann. Denne representasjonen er ikke noe annet enn den som er vist i tabellen, akkurat det samme eksemplet:
1000ml vann = 88% vil være vann, 12% salt tilsettes. (beregning: 1000 / 100 *12 = 136,36g)
Korreksjons tabell
|
1 Liter |
|
Utgangspunkt |
Tilsetning av salt |
Faktisk Lake sterkhet |
1% |
10g |
0,99% |
2% |
20g |
1,96% |
3% |
30g |
2,91% |
4% |
40g |
3,85% |
5% |
50g |
4,76% |
6% |
60g |
5,66% |
7% |
70g |
6,54% |
8% |
80g |
7,41% |
9% |
90g |
8,26% |
10% |
100g |
9,09% |
11% |
110g |
9,91% |
12% |
120g |
10,71% |
13% |
130g |
11,50% |
14% |
140g |
12,28% |
15% |
150g |
13,04% |
16% |
160g |
13,79% |
17% |
170g |
14,53% |
18% |
180g |
15,25% |
19% |
190g |
15,97% |
20% |
200g |
16,67% |
21% |
210g |
17,36% |
22% |
220g |
18,03% |
23% |
230g |
18,70% |
24% |
240g |
19,35% |
25% |
250g |
20,00% |
Feil beregning i oppskriftene
Forklaring: Hvis du tilsetter 12% (120 g) salt til 1000 ml vann, er det det Resultat bare en saltlake på 10,71%.
PS! Dårlig produkt blir ikke bedre ved salting. :-)