OPPSKRIFT KALDRØKT LAKS
Dette trenger du
Laksefilet delt eller hel side.
Salt
Sukker
Slik gjør du
Salting. (baseres på 1kg filet)
1 spiseskje sukker dryss dette utover fileten. (Pass på å få litt tykkere på der som fileten er tykkest.)
Vent til sukkeret har blitt vått.
Ta så 2 spiseskjeer salt og dryss ut på samme måte som sukkeret.
Er filetene større eller mindre enn 1kg, så tilpass med litt mer eller mindre sukker/salt.
Legg filetene på en rist, eller legg dem oppå hverandre i en balje.
La dette stå ca. et døgn, og skyll godt av saltet.
Tørking.
Tørk forsiktig av med et papirhåndkle for å tørke.
Legg så filetene på en rist til de blir helt tørre gjerne til dagen etter. Viktig at dem blir gode å tørre.
Filetene kan nå legges i røykeovnen og røykes.
Nå er du klar til røyking.
Røyking:
Røyk Laksen i 10 timer.
De fleste bruker Bøk og legger på litt einer, (ved bruk av einer, anbefales det at det ikke blandes inn i annet spon men røykes i «lag»
Vi pleier å begynne med Or i 6 timer, Eple i 2 timer og Hickory i 2 time.
(Hickory gir en fantastisk frisk røyksmak. Ønsker du en mildere røyksmak kan du bytte ut hickory med or eller lønn.
Ved kaldrøyking bør ikke temperaturen i Røykskapet bør ikke overstig 32 grader under røykingen
Vel bekomme!