OPPSKRIFT PÅ JERKY
Dette trenger du
Storfe og vilt (Jerky kan lages av alle typer kjøtt)
Sur-søt jerky
1 ts. sort pepper, grov
1 ts løk pulver
½ ts. hvitløk pulver
Snev sennep (valgfritt)
1 dl vann
3 ss. eddik
2 ss brunt sukker
1 ss Worcestershire saus eller soya saus
1 ss salt
5 ss Eplesaft, ublandet
Hot & Sweet jerky
100 g sirup
120 g brunt sukker, 2 dl
1 ss sukker
2 ts cayenne pepper
2 ts salt
5 ss Eplesaft, ublandet
Marinadene passer til 1 kg kjøtt
Slik gjør du
Forbredelser:
Frys råvaren før du begynner, ta kjøttet opp for tining. Når det nesten er tinet, så skjær det opp i 10cm lange strimler på ca. 3-4 X 10-12mm, dette fordi det er enklere å skjære tynne skiver når kjøttet er halvtint. Eventuelt bruk en påleggskjæremaskin.
Sener og fett bør fjernes i størst mulig grad.
Behandling:
Bland det oppskåret kjøttet godt i marinaden og la stå i 12 timer. La det renne av seg i en sil og legg strimlene ved siden av hverandre på en rist for å tørke.
Tørking:
Dette bør være et tørt, temperert sted. Borniak Røykskap passer perfekt til dette med vifte, Du kan også bruke en Mat Dehydrator, kjøkken ovnen eller et temperert oppholdsrom, kjøkken om du har plass. Ikke vær redd for at kjøttet skal bli ødelagt. Det blir fort en hinne utenpå som hindrer bakteriene i å formere seg. Det vil dryppe litt til å begynne med, så legg gjerne noe under.
Skulle det bli for tørt, så dypp en neve med strimler raskt under vann og rist godt. Legg de i en plastpose i 8-10 timer, og de er passe myke.
Kald røyking
Ønsker du å røyke Jerky kan du kaldrøyk en time eller to. Bruk gjerne Or, Bøk, eller Eik
Oppbevaring:
Oppbevar det tørka kjøttet i en boks med 2 cm hull på toppen. Uten lufting risikerer man at det blir mugg.
Jerky kan oppbevares intill 3 uker i stuetemperatur, 4 måneder i kjøleskap og minst 8 måneder i frysa. Er man nøye med å fjerne fett og sener, vil holdbarheten øke enda mer.
Vel bekomme!