Kaldrøkt Laks

 

Råvare:

Laksefilet delt eller hel side.

Salting. (baseres på 1kg filet)

1 spiseskje sukker dryss dette utover fileten. (Pass på å få litt tykkere på der som fileten er tykkest.)

Vent til sukkeret har blitt vått.

Ta så 2 spiseskjeer salt og dryss ut på samme måte som sukkeret.

Er filetene større eller mindre enn 1kg, så tilpass med litt mer eller mindre sukker/salt.

Legg filetene på en rist, eller legg dem oppå hverandre i en balje.

La dette stå ca. et døgn, og skyll godt av saltet.

Tørking.

Tørk forsiktig av med et papirhåndkle for å tørke.

Legg så filetene på en rist til de blir helt tørre gjerne til dagen etter. Viktig at dem blir gode å tørre.

Filetene kan nå legges i røykeovnen og røykes.

Nå er du klar til røyking.

Røyking:

Røyk Laksen i 10 timer.

De fleste bruker Bok og legger på litt einer, (ved bruk av einer, anbefales det at det ikke blandes inn i annet spon men røykes i «lag»

Vi pleier å begynne med Or i 6 timer, Eple i 3 timer og Hickory i 1 time.

(Hickory gir en fantastisk frisk røyksmak. Ønsker du en mildere røyksmak kan du bytte ut hickory med or eller lønn.

Ved kaldrøyking bør ikke temperaturen i Røykskapet bør ikke overstig 32 grader under røykingen