Grunnoppskrift Spekepølse

Dette er en fin grunnoppskrift for spekepølser. Dere kan bytte ut krydder og veske som dere ønsker. Her er det bare å prøve seg frem til sin egen oppskrift. Bruk gjerne urter og saft i stedet for vin, men reduser på sukkermengden.

Grunnoppskrift:

4 kg Kjøtt

1,5 kg Spekk

150 gr. salt

10 gr Nellik

10 gr Pepper

1 ts muskat

1 dl Konjakk

4 dl Rødvin

150 gr sukker

0,4 gr Startkultur

Saltlake til spekket: (Spekket skal ligge i saltlake slik at det ikke haskner)

2 dl Salt

5 dl Vann

Fremgangsmåte: Legg spekket i saltlake i min 5 timer

Kjøttet kvernes 4 ganger med halvparten av spekket. Resten av spekket skjæres i ganske små terninger. Bland Kjøtt med salt og krydder, samtidig at vesken spes inn. Spekkterningene has i til slutt.

Pølsene stappes ganske fast i tarmene og luft prikkes ut. Husk og fukt tarmen godt.

Når pølsene er ferdige, legges de på ett fat som passer. Strøs over med litt salt og la de ligge i 3 døgn. Vend på pølsene inni mellom. Heng pølsene opp til røyking, bind de gjerne litt fastere.

Røyk pølsene i 6-8 timer Heng så pølsene til speking.

Når pølsene er ferdig, anbefales det å vacuumpakke pølsene slik at de ikke blir for tørre og harde.